Tuesday, November 24, 2009

Arjessa ja työssä - mitä?



Arkiterapeutin nimimerkkini takana on idea että pohdin elämää ja ihmisyyttä arkisesti, en juhlallisesti, tavallisesti, en hakien selityksiä käyttäytymisellemme kaukaa, salatuista syövereistä tai sairauksista. "Arki" tarkoittaa minulle tässä yhteydessä tavallista, normaalia, ei erikoista. Erikoisen rajat ovat tietenkin venyvät. "Mikään inhimillinen ei ole minulle vierasta", lausui joku - muistaakseni - filosofi (?)

Sana "arki" putkahti mediaan muutama vuosi sitten eikä ole poistunut. Jotkut tarkoittavat sanalla samaa kuin esimerkiksi elämä tai arkinen rutiininomainen puurtaminen, eivät arkea pyhän vastakohtana. Muutenhan ilmaus "koulun arjessa" tuntuisi kovin oudolta. Koulua käydään nimenomaan arkipäivinä.

Juuri kun olin saanut tuon kuntoon omissa ajatuksissani, kuulin miesäänen sanovan TV:n ohi kulkiessani: ... blaa blaa... arjessa ja työssä...

Siis mitä?

Onko paikalla tulkkia?



7 comments:

  1. usein itse ns. kevennän, ehkä muita ihmisiä varten ja kerron että maalaamiseni on arkiterapiaani...minulle se oikeasti on terapiaa,..
    Jotkut ehkä saattaa oudoksuttaa/pelätä "terapia" sanaa, vaikkakin sitä käytetään arjessa ihan kevyestikin....
    Vai olenko ihan pihalla??

    Ehkä me tarvitsisimme "terapiaa" joskus elämän myllerryksissä...ystävällehän voi aina puhua, mutta haluaako paljastaa itsestään kaiken alastomuuden, raadollisuuden? Haluaako kuormittaa ystävää...

    Just nyt minä haluaisin puhua syvälle asti omassa arjessani..

    ReplyDelete
  2. Oli tuo arki käytössä jo vuosikymmeniä sitten.
    Selasin naistenlehtiä vuosilta 50-60 ja siel puhuttiin arkiolohuoneesta, arkiasuista ja arkiaskareissa puuhastelevan emännän touhuista...
    Arjen keskelle loihdittiin juhlan tuntua pienillä näppärillä konsteilla..jne... :)

    ReplyDelete
  3. Ystävää tarvitaan arjessa ja pyhässä! Jos se on yksi arjen määritelmä tai vastakohta siis pyhä? Näin ainakin ennen muinoin asiaa ajateltiin. Toisaalta itse ajattelen arkea - hyvänä ihanana asiana. Se on sitä meidän perheen elämää - normaalia arkea - läksyjä, ruokaa, leipomista, ulkoilua, tvtä, pelailua, yhdessäoloa ja tekemistä!

    ReplyDelete
  4. eikös se tarkoita jokapäiväistä sen pyhän vastakohdan lisäksi. yleensäkin sanat tarkoitavat montaa asiaa.

    ReplyDelete
  5. Mulla arki on aika pitkälle synonyymi sanalle työ. Jännästi se kattaa myös taiteen puolen työt: silloin kun työskentelen, järki on entistä tietoisemmin päässä, enkä juhli mitään.

    Pyhä on metafyysistä ja se ankkuroituu arvoihin.

    ReplyDelete
  6. Luin joku aika sitten kiinnostavan kirjan "Aikuisten arki". Arki on aika muodikas aihe yhteiskuntatieteissä ja erityisesti maahanmuuttajiin liittyvää tutkimusta on siitä tehty paljon. Erityisesti transnationaali arki on kiinnostava asia. Naisten arki saattaa yltää maiden rajojen yli, kun lapset ja muu suku asuvat muissa maissa. Arki on siis tosi monitahoinen ja kiinnostava asia. Ainakin mun mielestä.
    Ei tainnut olla kovin arkinen arjen pohdinta tämä ja meni ehkä vähän ohi aiheestakin :)

    ReplyDelete
  7. Sanoillahan on sanakirjamerkitykset. Kieli on sopimus. Tieteen kieli käy yksi-yhteen sanakirjamerkitysten kanssa. Tosin aina välillä kuulee, miten kukin saa käyttää sanoista sitä merkitystä kuin haluaa, mutta eikö hiukka kaoottiseksi luiskahtaisi, jos vaikkapa sana tyttö symboloisikin toisille saman yhtesiön ja kielen jäsenille mummoa, arki vaikkapa sunnuntaita ja pyhä maksalaatikkoa? Taitaisi syntyä alakulttuuri, valtio valtiossa?

    ReplyDelete