Friday, December 28, 2007

VANHEMMUUDESTA


Lukaisin pikkukirjan nimeltä Uskalla olla vanhempi (Våga vara förelder). Kirjoittaja on kolmen lapsen isä ja yli 30 vuotta koulupsykologina toiminut.  Erittäin aiheellisia kysymyksiä hän esittää, erittäin varteenotettavia neuvoja antaa ja paljon mietittävää. 

Murrosiästä on kaikenlaista asiaa, rajojen asettamisesta, arvoista, nalkuttamisesta, epäjohdonmukaisuudesta, koulunkäynnin tukemisesta, lasten itseluottamuksen rohkaisemisesta, tiedotusvälineiden hyödyllisyydestä ja haitallisuudesta...

Monet vanhemmat eivät tajua sitä miten paljon heidän tekemisensä ja sanomisensa vaikuttavat lapseen. Tutkimukset osoittavat että lapset omaksuvat hämmästyttävässä määrin vanhempiensa normit ja arvot.

Parhaiten mieleeni jäi, vaikkakaan en sanamuotoa muista, että lapselle tulisi opettaa empatiaa muita kohtaan. Häntä tulisi harjaannuttaa  asettumaan toisen ihmisen asemaan. Olin juuri ennen tätä lukukokemusta ajatellut samaa asiaa.

Nyt ajattelen että voisin seuraavaksi lukea tunneälystä... Kirja odottaa minua olohuoneen pöydällä poimimaan itsensä käteeni. "Lue minut!"4 comments:

  1. Vanhemmille tulisi opettaa empatiaa muita kohtaan.

    ReplyDelete
  2. But wouldn't you like to? :D

    The entry was about a book on parenting I had read and liked.

    ReplyDelete