Saturday, December 22, 2007

TIEDOSTAMINEN

 • Toisen kerran lukemisella vielä antoisampi kuin ekalla. Jesuiittaveli, jota guruksikin voimme luonnehtia, on oivaltanut elämää estävät elementit ja hyvään elämään vievän tien.

 • Toisinaan lukukokemus voi olla hyvä koska kirjoittajalta saa uuden näkökulman. Tämä ei oikeastaan ollut minulle  sellainen. 

 • Jostain kirjasta voi aueta esiin maailma jota ei ole ennen nähnyt. En kokenut sitä tuota kirjaa lukiessani.

 • Joskus pidän tekstistä vaikka olen monesta asiasta lähes vastakkaista mieltä kuin kirjoittaja. Tämän kirjailijan kanssa olin suuressa määrin samaa mieltä. 

 • En tiedä miten on mahdollista käydä näin, mutta intialaisen gurun opetusta lukiessa totean: Suunnilleen näin minäkin olen elämässä tien ja suunnan löytänyt... Ei ole turhaa painolastia. Kevyt on kulkea, ymmärrys keventää. Jokaisen on läpikäytävä omat koettelemuksensa ja kärsimyksensä, mutta niihin ei tarvitse jäädä.

 • Avain on Tiedostaminen. Awareness, joka on alkuperäisteoksen nimi. Pois heitettävää painolastia on runsaasti; negatiivisuus, ehdollistuminen... äh, lukekaa itse.
3 comments:

 1. Niinpä. Aikoinaan kävimme raivoisaa väittelyä (no, ehkä hiukan rajusti ilmaistu..) onko tietäminen samaa kuin tiedostamien. Ei se ole. Vaikka tietää mutta ei tiedosta, niin saattaa olla että jämähtää kiinni vanhoihin katkeruuksiin tai luuloihin tai mitä vain.

  ReplyDelete
 2. Eivät selvästi ole sama asia, sanon jos minulta kysytään. Raivoisista väittelystä pysyn sivussa. Se on juuri sitä turhan painolastin pois heittämistä :) Itselle kannattaa selvitellä käsitteitä ja asioita.

  Tietämisen ja tiedostamisen ero käytännössä saattaa mennä samaan tapaan kuin näkemisen ja tajuamisen ero. Voi omilla silmillään nähdä jotain "ihan selvästi" mutta ei sitä oikeasti näe, eikä siis myös tunnista ja tajua.

  ReplyDelete
 3. Loistava kirja on muuten tuo :) Itsekin kahteen kertaan lukenut, aika suorasanaista tekstiä. Tällä hetkellä luvussa on Neale Donald Walschia, aika valaisevaa luettavaa on myöskin se :)

  ReplyDelete