Thursday, November 08, 2007

UUSI YHTEISÖLLISYYS

.

Lokakuussa ottamani kuva.

Ilmasto on muuttunut. Jotain muutakin on maailmassa muuttunut, ihmisten keskuudessa. Jo jonkin aikaa olen pannut merkille lehtiä lukiessani että eräänlainen uusi avoimuus, talkoohenki, henkinen yhteisöllisyys on astunut vanhojen jakojen tilalle. Lukijat lähettävät kännykällä ottamiaan kuvia lehdissä julkaistaviksi. Mielipidesivuja on ennenkin ollut mutta nyt on lukijoiden osallistuminen vilkkaampaa. Tekstiviestejä lähetellään lehdissä julkaistaviksi.

Myös julkinen sana on toimittajien puolelta tullut enemmän neuvomaan ja palvelemaan, ei ainoastaan tiedottamaan tapahtumista. Lehdissä julkaistaan entistä enemmän käytännön neuvoja kriisitilainteisiin, suruun, koululaisten kotihuoltoon... Niin, no tietenkin myös siitä syystä että tutkimustuloksia ja entistä helppolukuisempia asiantuntijalausuntoja on saatavilla, Nykyään Ilmapiiri on sellainen että "tavallinenkin" ihminen pääsee mukaan paremmin kuin ennen, väittäisin.

Ihmeiden ihme; viime päivinä olen lukenut useamman uutisen mallia "ohikulkija pysäytti rikollisen ja piti tätä paikoillaan poliisien tuloon asti". Eilisen 100lehden mukaan Helsigin Franzeninkadun Siwassa asiakkaat estivät myymälävarkauden. Yksi naisasiakas sai naarmuja kasvoihinsa. Tekijä pääsi karkuun mutta ei saanut saalista.

Samassa lehdessä on uutinen miehestä joka teki tutkintapyynnön kun 18-vuotias nainen väitti tämän raiskanneen hänet. Uutisen ohessa on miehen kuva. Enää ihmiset eivät jää niin helposti uhreiksi kuin ennen. Avoin ilmapiiri sallii tuoda arkojakin asioita päivänvaloon. Ja kyllä niitä tuleekin. Se on tätä uutta yhteisöllisyyttä. Välillä tuntuu että vähempikin riittäisi. Ihan kaikkea ei välittäisi kuulla ja tietää jokaisesta lähimmäisestä ja blogitutusta, eikä altistua kaikelle sanasaasteelle, mutta pitää punnita sitäkin että joskus kannattaa valita kahdesta pahasta pienempi. Jos oikeuden saaminen vaatii sitä että pitää kestää karumpikin tieto, olkoon sitten niin. Siis joskus. Ei aina.
.

4 comments:

  1. Anonymous7:24 pm

    Pahoista asioista pitää puhua, jotta esimerkiksi lapset eivät tuntisi syyllisyyttä.
    Ihan eri asia yksityisasioitten jauhaamiset, siinä eroaa aamu- ja iltalehti.

    ReplyDelete
  2. Anonymous10:12 pm

    P.S.
    Hieno kuva.

    ReplyDelete
  3. Lasten kanssa on ratkaisevaa se miten asiat heille esittää. Jos aikuinen puhuu lapselle kuten aikuiselle se voi mennä yli käsityskyvyn. Rehellisyys on tärkeää, mutta ei se sitä tarkoita että kaiken voi vaan räväyttää julki. Kuunteleminen on niinikään tärkeää, ei pelkkä lapsille luennoiminen. Keskustelu kaikenikäisten kanssa on hyvä asia.

    Iltalehtiä en lue, enkä sellaisia juttuja joissa levitellään toisten yksityisasioita.

    Kiitos kuvan kehumisesta. Olen siihen kovin mieltynyt. Meidän pihassa otettu :)

    ReplyDelete
  4. Anonymous4:10 pm

    Luennoida ei lapsille, mutta heidän omiin kysymyksiin vastataan.

    ReplyDelete