Thursday, March 15, 2007

ÄÄNESTÄMINEN

Kauanko naisilla on ollut äänioikeus Suomessa? Ei ihan kauhean kauan. Sitä ennen politiikka kuului vain järkeville lajitovereillemme, miehille. Niin ja vähän sen jälkeenkin. Aviomies saneli vielä kauan vaimolle ketä tämän tuli äänestää. Hyvä niin. Muuten olisi voinut tulla päätöksiä hormonitoimintaan ja hysteriaan perustuen. Tunteitakin meillä on ja hyysäämishalua ihan liian kanssa.

Tänä päivänä jopa naiset saavat valita itse ketä äänestää. Ellei tiedä itse voi kuunnella vahvempaa sukupuolta. Näin vaalien alla osa miehiä julistautuukin naisten suojelijoiksi, kunniamme vaalijoiksi, vahvoiksi käsivarsiksi joille voimme langeta. Koska me haluamme miehiltä kaikkein eniten juuri turvaa, se on mainio valttikortti voittaa meidän suosiomme. Sitä voi vahvistaa Maamme-laululla ja muistuttamalla historiamme sankaritarinoista, joissa miehet sotivat perheittensä puolesta.

Isoäitini kuoli 99-vuotiaana pari vuotta sitten. Hän oli aina kiinnostunut politiikasta, urheilusta ja kaikista ajankohtaisista asioista. Hänen ajatuksiaan eivät miehet ohjailleet. Niin kauan kuin jaksan muistaa hän äänesti aina naisehdokasta. Puoluetta en tiedä, mutta hänelle oli tärkeää ajaa naisasiaa. Ei se merkinnyt sitä että hän olisi miehiä väheksynyt. Oli monia miespoliittikkoja ja suurmiehiä joita hän ihaili ja kunnioitti, Mannerheim, Kekkonen, Koivisto.

Ihmiset äänestävät kovin erilaisin perustein. Mikä ehdokas ajaisi minun asiaani? Valinta voi pohjautua pelkoon. Äänestän sitä ja sitä jotta se ja se ei tapahtuisi. Annan ääneni vihreille koska haluan suojella luontoa. Äänestän oikeistoa jotta vasemmisto ei pääsisi valtaan.

Harmi että Blogger ei anna minun postata kuvia. Otin äsken kävelylenkillä pari kuvaa vaalimainoksista. Onnistuin saamaan yhden kuvan jossa somaliehdokkaan kasvot näkyivät. Kahdesta muusta hänen kasvonsa oli revitty pois. Pelko aikaansaa vihaa. Ennakkoluulot pistävät varmaan monet äänestämään Halla-ahoa ihan vaan siitä syystä että estettäisiin maahanmuuttoa. Hänen puolueessaan ei paljon naisia näy. Kansallishenkiset raavaat heput suojelevat meitä. Parempi että pysymme kodin turvassa. Vaalien jälkeen turvallisuudellamme ei enää ole niin väliä.

Äänestätkö siksi että haluat pyrkiä johonkin suuntaan tai aatteeseen?
Äänestätkö siksi että pelkäät jotakin?
Äänestäkö paremman tulevaisuuden puolesta?
Äänestätkö samaa sukupuolta kuin itse olet?
Äänestätkö asiaa, aatetta vai henkilöä?
Onko tarkoituksesi edistää jotakin asiaa vai jarruttaa?
Haluatko pieniä ympyröitä vai globaalisuutta?

Aiotko äänestää?

Valitsetko itse ketä äänestät?
Aivopeseekö kukaan sinua?
Omolla vai Surffilla?

Onhan tässä vielä aikaa, ja sitä paitsi
vaalienkin jälkeen on elämää.
.

7 comments:

  1. Äänestin jo viime viikolla - ja tunnustan äänestäneeni NVN-periaatteella kuten UBERKUULin Sami juuri äsken hehkutti... tosin en tarkoituksella vaan sattumalta osuin samaan saumaan. Kaukaa asioita seuraavana vaalikoneet auttoivat löytämään ehdokkaan, ja se kävi liiankin nopeasti : omasta vaalipiiristä nuoria naisia jotka olivat kanssani samaa mieltâ ei tahtonut löytyä !

    =)

    ReplyDelete
  2. On se vaan metkaa että sieltä Ranskastakin käsin voi antaa ääänensä. Meitä Ranskan ystäviä kiinnostaa miten kuusikulmaisen maanne presidentinvaaleissa käy. Taas sekoitellaan korttipakkaa uuteen uskoon. Vive la France, und Finland über alles :D

    ReplyDelete
  3. Anonymous7:18 pm

    Huomautan, että Suomessa suurin osa miehistä sai äänioikeuden samaan aikaan naisten kanssa. Kyse ei ollut naisten äänioikeudesta vaan yleisestä ja yhtäläisestä äänioikeudesta.

    Miehet tuppaavat olemaan naisia konservatiivisempia ja "pelokkaampia". Johtuukohan se siitä, että miehet ovat perinteisesti kantaneet suuremman vastuun (ja maksaneet kovimman hinnan) yhteisön turvallisuudesta?

    ReplyDelete
  4. Urogallus

    Hyvin puhuttu. Lienetkö lakimies? :D

    Kunnioitan suuresti sekä kunnollisia miehiä että naisia.

    Pelko on inhimillistä. Tuo pelko, mitä tuossa pohdiskelet, saattaa olla DNA:ssa eikä historian perintöä, en tiedä. Olen mietiskellyt viime päivinä kaikenlaisia pelkoja ja ennakkoluuloja ja vieraan pelkoa. Islamofobia riehuu muutamissa blogeissakin. Isompi pelko ilmenee vihana ja vihamielisyytenä, pienempi torjuntana.

    ReplyDelete
  5. Myonnan etten aanesta Suomeesa enka ole pitkaan aikaan aanestanyt. Jotenkin minusta tuntuu ettei minun pitaisikaan aanestaa. Olen ollut niin kauan poissa, ja tuskin palaan. Miksi silloin aanestaa - voisin helposti olla vaarassa (a-pisteineen).

    ReplyDelete
  6. Anonymous5:54 pm

    Rita,

    onko "islamofobia" fobiaa silloinkin kun sen pystyy perustelemaan?

    Ali Sina on sanonut että islamofobia on yhtä järkevä termi kuin natsifobia.

    www.news.faithfreedom.org

    - tuolta löytyy islamofobiaa, ihan oikeiden entisten muslimien harjoittamana.

    ReplyDelete
  7. HPY, minun mielestäni ihmisen kannattaa vaikuttaa omassa elinympäristössään, mutta vaikea sanoa mikä kunkin ympäristö on - voihan se olla blogikin. Pääasia että jossain vaikuttaa, ja vielä parempi jos vaikutus on hyvä :)

    Urogallus

    Ai, kiva kun jatkat tätä aihetta. Se kiinnostaa minua tavattomasti.

    Sana "fobia" merkitsee joidenkin ihmisien puheessa samaa kuin pelko. Pelko on aiheetonta tai aiheellista. Riippuu asiasta ja tapauksesta. Minun mielestäni ihmisen kuuluukin pelätä tuntematonta. Se kuuluu itsesuojeluun. Pelkoa on monta lajia, hyvää ja huonoa.

    Fobia puolestaan on perusteeton, järjetön pelko, kuten klaustrofobia eli suljetun paikan kammo. Mutta voihan sekin osoittautua aiheelliseksi. Varmuuden vuoksi en mene hisseihin :)

    Mutta nyt menen kuitenkin katsomaan tuota antamaasi linkkiä Kiitos.

    ReplyDelete