Tuesday, March 20, 2007

MIELIPITEISTÄ

.

On todella hankalaa yrittää saada aikaan hyvää keskustelua ihmisten kanssa joilla on mielipiteitä. Tarkoitan muuttumattomia mielipiteitä. Pinttyneitä käsityksia. Vahvoja oletuksia. Rakentava keskustelu vaatii avoimen mielen. Oivallukset eivät syty mielen jähmeydestä.

Häiritsevää on kun ihmiset olettavat että minulla on mielipide vaikka minulla ei sellaista ole. Yhtä häiritsevää on jos minulle oletetaan mielipide jota en missään nimessä tunnustaisi omakseni. Oletan että ihmisillä on taipumus olettaa.

Oma selitysmallini elämään on erittäin myönteinen, pidän yksinkertaisista asioista, nautin arjesta ja juhlasta, luotan hyvään ihmisissä ja siihen että asiat järjestyvät. Saan iloa pienistä asioista joka päivä monta kertaa. Juttelin erään ystäväni kanssa jonka maailmankatsomus kuulostaa hänen puheittensa perusteella epäilevältä, negatiiviseen kallistuvalta, jopa kyyniseltä. Lempisanontoihin kuuluu: “Pieleen se menee kuitenkin” tyyppisiä sanontoja, vaikka hän on toisaalta hauska ja huumorintajuinen ihminen. Hän sanoi kerran että olen sinisilmäinen ja naiivi. Lausunto kiinnosti minua, Kysyin häneltä: Mitä mieltä olet sanonnasta “Taivasten valtakunta on lasten ja lapsenmielisten”? Hän vastasi: “Olen tuossa samaa mieltä kanssasi.” Samaa mieltä...? Se ei ollut mielipiteeni. Tarkoitin kysyä hänen mielipidettään, mikä kysymyksestäni suoraan kävi ilmi. Sanonta tuli siinä yhteydessä mieleeni, ja avasin sillä keskustelun tuosta aiheesta. Aloin vasta siinä ja silloin pohdiskella sitä sanontaa ja sen sisältöä. En ollut muodostanut mitään mielipidettä.

Ei läheskään kaikki tässä blogissa esittämäni ole MINUN MIELIPITEITÄNI.

Kirjoitan ajatusteni selkiyttämiseksi, keskustelun herättämiseksi, kirjaan muistiin hajahavaintoja, kokemuksia, senhetkisiä totuuksia, jotka kyseenalaistan seuraavassa hetkessä. Joku irrallinen ilmiö saa erilaisen ilmeen laajemmassa viitekehyksessä. Negatiivisuuden ja realismin raja on häilyvä. Optimismin ja idealismin samoin.

En halua sitoa itseäni liikkumattomiin muuttumattomiin mielipiteisiin.

SE ON VARMA MIELIPITEENI! Kops.

(Otin ylläolevan tekstin vanhasta Kops-blogistani. KOPS
Kiinnostavaa sinänsä että allekirjoitan edelleenkin nuo viimevuotiset ajatukseni. On se sitten hyvä tai huono juttu.)
.

4 comments:

  1. Kiitos mielipiteestäsi. Sinisilmäisyys ja naivius ovat luovia voimia ihmisessä. Typeryys on vaikeampi ja vaarallisempi asia.
    Tämä on minun mielipiteeni.

    Lunta tuli eilenkin mutta ei tupaan asti tupruttanut.

    ReplyDelete
  2. Hei Pikkuliina

    Kiitos sinun mielipiteestäsi :)

    Täällä paistelee aurinko ja se tulee tupaan asti:D

    ReplyDelete
  3. Anonymous8:44 am

    Hei! Olen samaa mieltä.
    En tahdo kestää ikuisia pessimistejä , jotka näkevät kaiken mustassa valossa. Karistan ne kannoiltani, jos voin tai vaihdan ainakin puheenaihetta.
    Jos on myönteisesti ajatteleva ja pyrkii kepeyteen, ei tarvitse silti olla pinnallinen ihminen. Hassu stereotypia sekin, että synkeä ihminen on syvällinen.

    ReplyDelete
  4. Katariina

    Pessimistit ovat kieltämättä kuin märkä vaate painolastina. Tuon olen minäkin huomannut että synkeyttä pidetään usein syvällisyytenä ja älykkyytenä. Ties vaikka joskus olisikin.

    Parasta kamppailla kaikkia ennakkoluuloja ja stereotypioita vastaan. Syytön, kunnes toisin todistetaan :)

    ReplyDelete